Sabtu, 28 April 2012

Cheese Cake & Roti Sampan NoraAli

28hb April 2012 (Sabtu)- Seperti yang dirancang pada minggu lepas, kini giliran Rogayah dan Nora mengajar cara-cara membuat kek keju  dan Roti Sampan. Kedua-duanya memang makanan yang sedap.....kali ini juga ramai kawan2 baru yang sama2 berkumpul. Antaranya Aisyah dan Intan (jalan 3/5), Suhaili dan Fauziah (jalan 3/3), Pn Nakhiyah (jalan 3/4) serta Su yang bawa Afiq sekali (jalan 3/1).Selamat Datang semua....

Bahan Kek Keju (Adunan 1 kek))

1. 1/3 butter
2. Telur gred A 5 biji( asingkan putih dan kuning)
3. 2 cawan biskut Digestive( diragui kehalalannya), tukar kepada Biskut Marrie, Oreo buangkan krim atau Nestum: hancurkan.
4. Gula Castor 1 cawan
5.500 g  krim keju Philadelphia (keju lain kurang sedap)
6. Lemon Paste (1/2 sudu)
7. 4 sudu sour cream (sunglo)
8. Esen 1 sudu teh
9. Tepung jagung 1/3 cawan (guna ukuran/alat sukatan yang betul) bukan cawan minum......
10. Aluminium foil untuk balut keliling loyang sebelum kek dibakar.

Cara2

1. Butter dicairkan dahulu di dalam oven.
2. Masukan butter cair dalam loyang khas yang  boleh dibuka bahagian tepi, bukang loyang biasa kuih talam tur.....sebab kek ni bukan kek yang boleh diterbalikkan macam sponge cake.
3. Masukkan biskut hancur  dan butter cair tadi gaul rata, tekan dan ratakan supaya padat (gunakan alat seperti penyimen dinding,alat ini khas untuk kuih, boleh dibeli di bakery yer). Simpan bahan ini didalam peti sejuk sebelum dibakar bersama adunan nanti.
4. Dalam mixer , gula castor dan krim keju diputar hingga kembang.
5. Setelah kembang masukkan telur kuning satu persatu, mix lagi............
6. Setelah kembang dan sebati masukkan sour cream, lemon paste dan esen .
7. Akhir sekali masukkan tepung jagung, mix again.....
Perlahan putaran sebelum selesai untuk membuang angin batter tadi. Batter tuang ke dalam mangkuk lain.

8. Putar putih telur hingga betul kembang, gebu,putih dan tidak menitik apabila diangkat...
9. Campurkan batter tadi kedalam putih telur yang kembang dan gaul rata guna sudip atau whisk.
10. Setelah siap tuang ke dalam loyang yang terdapat campuran biskut dan butter cair tadi. Sebelum itu balutkan keliling loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan batter terkeluar .
11. Bakar dengan cara ala 'double boiled' dimana loyang yang berisi air diletakkan dalam oven(rujuk gambar)
12. Bakar pada kadar suhu 160 celcius selama 40 minit. Tips nak tau masak atau tidak kek tidak bergoyang jika di usik sedikit)....jangan terus keluarkan...biarkan sejuk selama 1 jam di dalam oven. Kemudian simpan semalaman dalam peti ais.
Toppingkan dengan bluberry atau kream biasa....Rogayah said : lebih sedap letak bluebery sebab rasa keju lebih semulajadi.....errrrmmmmmm yummy2....
Ini Chef Rogayah kita.......Imported from Kelantan......Expertise in Baking and Forensic......
Tengok tu...Aisyah n Intan..tekun menyalin....
* Kalu gase kek2 tak berapa nak gebu, minta tolong Gayah investigate....hehheheheheh*
Kekawan yang datang hari tu...........Jun ,Aisyah ,Intan, Su, Ita dan Intan (tak jelas...)
Inilah sudu sukatan masakan...jangan guna cawan teh/kopi...nanti bantat kek......
Product sour cream yang digunakan.... rujukan kepada sesiapa yang kurang arif...
Lihat loyang yang digunakan...bukan loyang biasa...loyang boleh buka bahagian tepi....
 Proses bakar kek yang menggunakan wap air ....lihat loyang berisi air dalam oven.....
Siap untuk diagihkan kepada semua......
Kak Ainon n Jun....tolong agihkan kek. Fauziah dan Suhaili jiran-jiran dari Jalan 3/3....Selamat Datang...


Resepi Roti Sampan (NorAli)
Penerangan :
Resepi ini merupakan hasil kreativiti Pn Nora sendiri. Nama NorAli merujuk kepada Pn Nora n husband (cadangan Ita Zaid)
Base (pastri)
1. Roti keping (ikut keperluan)

Topping:
1. Kentang dipotong dadu (ala2 inti karipap)@blend pun boleh...kalau malas nak mendadu....
2. Isi ayam
3. Bawang putih,merah & besar (untuk menumis)
4. Cheese untuk menyedapkan lagi rasa....
5. Lada sulah
Cara2
1. Roti keping buang bahagian tepi yang coklat2 tu...potong kepada 4 bahagian..
2. Untuk inti: tumiskan bawang2 hingga wangi, masukkan dadu kentang masak hingga 3/4 empuk.
3. Masukkan lada sulah kemudian ayam, masak hingga semuanya sebati. Perasakan dengan garam dan lain2 kalu sukalah (Ajinomoto ke).
*Untuk inti Pn Nora cakap: tambah apa2 pun boleh....button mushroom ke, capsicum, sausage ke, daging kisar ke...nak letak krim cendawan pun boleh...ikut suka...
4.Roti yang telah dipotong masuk dan tekan ke dalam acuan tart...pastikan ia seperti bentuk mangkuk.
5.Letakkan inti atas roti, tabur dengan cheese dan bakar hingga nampak garing n kekuningan.
Angkat dan hidangkan ketika panas2.....errrrmmmmm...sedap.
Tips: Nak bagi kreatif bolehlah letakkan salad/tomato sebelum letak inti....itu kata Pn Nora.....


Intan Salwa hehehehhe...tekun belajar cara nak buat inti.....

 Pn Nora sibuk meletakkan inri atas roti sebelum dibakar...............kat belakang tu Pn Nakhiyah Hj Omar..
 Ini dia hasilnya roti sampan sebelum dibakar.....

 Oven Kak Ida.....proses bakar...
Roti-roti yang belum dibakar........

p/s...gambar2 yang lain akan diupload kemudian yer.....talian internet heavy....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan